Synodebericht: ‘Samen op weg als vrienden van de verrezen Heer’

16 oktober 2024

Mgr. Ted Hoogenboom is door de Nederlandse bisschoppenconferentie afgevaardigd om deel te nemen aan de tweede zitting van de 16e gewone algemene bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio.’ Halverwege het synodetraject deelt hij in een aantal persoonlijke notities en foto’s zijn ervaringen tot nu toe. Op RKkerk.nl, de officiële website van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland doet hij verslag van deze bijzondere wereldwijde ontmoeting van luisteren en gesprek. Hij schrijft onder andere:

Het is nu zaterdagmiddag 12 oktober en de leden van de synode hebben na een intensieve week van ‘gesprekken in de Geest’ een middagje vrij! De synodekalender spreekt zelfs van ‘vakantie’ op zaterdagmiddag en zondag … Toen de voorzitter van het synodesecretariaat kardinaal Grech vanmorgen in de synode-aula (genoemd naar de heilige paus Paulus VI) aankondigde dat we zelfs een kwartiertje eerder zouden stoppen, juichten de synodeleden als schoolkinderen zo uitgelaten.

Ik ben nu ruim twee weken in Rome, maar ik heb het gevoel dat ik hier al een half jaar ben. Op zondag 29 september begon de tweede zitting van de 16gewone algemene Bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ met een openingsmis op het Sint Pietersplein. En dat laatste is veelzeggend, want de synode wordt immers gevierd, is heilige liturgie met als hoofdrolspeler de Heilige Geest. De voorzitter van het Synodesecretariaat, kardinaal Grech, noemde de aula die is genoemd naar de heilige paus Paulus VI heilige grond, waar de synodeleden uit eerbied als het ware hun schoenen moeten uittrekken om te luisteren naar de ingevingen van de Heilige Geest en naar elkaar. “Maria is de Maagd die luistert,” schreef de heilige paus Paulus VI in zijn apostolische exhortatie ‘Marialis cultus’ uit 1974 (nr. 17). De Maria-icoon die de aula van de synode siert, herinnert ons aan de ‘Madonna Synodale’ die ons voorgaat in het spreken met en luisteren naar God en elkaar in kracht van de Heilige Geest.

Lees het verhaal verder op RKkerk.nl: over tweedaagse retraite, zijn ontmoetingen met de deelnemers van vorig jaar, het feest van Franciscus op 4 oktober en hoe hij in de Friezenkerk voorging in de eucharistie. Nu de synodevergadering halverwege is, komt bij hem het Bijbelse beeld van de vriendschap voor ogen. Het raakt volgens mgr. Hoogenboom aan het wezen van een synodale missionaire Kerk. Jezus zegt tot zijn leerlingen in het evangelie van Johannes: “Ik noem u geen dienaars meer … maar u heb Ik vrienden genoemd” (Joh. 15, 15).

Andere berichten