Presentatie 2 rapporten

14 maart 2024

In de maanden tot aan de 2e zitting van de synodale vergadering in Rome zijn alle lokale geloofsgemeenschappen opgeroepen om na te denken over hoe te groeien als synodale kerk. In Nederland voegen steeds meer parochielocaties, religieuzen en groepen van gelovigen zich aan bij deze gespreksronde. Onder Initiatieven en in de Agenda lees je welke dit o.a. zijn.

Daarnaast zijn de professionals en de professionele organisaties door de synodale vergadering uitgenodigd om een aantal specifieke thema’s en onderwerpen nader te onderzoeken en uit te diepen. Twee van deze documenten zijn vandaag gepresenteerd:

  • “Studiegroepen over kwesties die voortvloeien uit de eerste zitting van de XVI Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode” en
  • Hoe een synodale kerk op zending te zijn”.

Tien studiegroepen
De paus heeft 10 studiegroepen aangewezen om – op synodale wijze – in detail enkele specifieke onderwerpen te bestuderen. Deze onderwerpen vloeien voort uit de besprekingen tijdens de 1e zitting van de synodale vergadering in oktober 2023. In oktober 2024 zullen de tien studiegroepen de stand van zaken van hun werk presenteren op de tweede zitting van de synode in Rome. De synode kan echter niet over de onderwerpen stemmen, omdat naar verwachting de studies nog niet helemaal afgerond zullen zijn. De verwachting is dat medio 2025 meer bekend zal zijn. De tien studiegroepen zijn *:

  1. Enkele aspecten van de relatie tussen de oosterse katholieke kerken en de Latijnse Kerk. (6)
  2. Luisteren naar de roep van de armen. (4 en 16)
  3. De missie in de digitale omgeving. (17)
  4. De herziening van de Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis vanuit een missionair synodaal perspectief. (11)
  5. Sommige theologische en canonieke zaken met betrekking tot specifieke ambtsvormen. (8 en 9)
  6. De herziening, vanuit synodaal missionair perspectief, van de documenten die betrekking hebben op de relatie tussen bisschoppen, het godgewijde leven en kerkelijke verenigingen. (10)
  7. Enkele aspecten van de persoon en het ambt van de bisschop (criteria voor de selectie van kandidaten voor het episcopaat, de rechterlijke functie van de bisschoppen, de aard en het verloop van ad limina apostolorumbezoeken) vanuit een missionair synodaal perspectief. (12 en 13)
  8. De rol van pauselijke vertegenwoordigers in een missionair synodaal perspectief. (13)
  9. Theologische criteria en synodale methodologieën voor het gedeeld onderscheiden van controversiële leerstellige, pastorale en ethische kwesties. (15)
  10. De ontvangst van de vruchten van de oecumenische reis in kerkelijke praktijken. (7)

* De cijfers verwijzen naar het synthesedocument ‘Een kerk op zending’.
Lees hier het document (Engels).


Hoe een synodale kerk op zending te zijn”

De centrale vraag in deze fase van het synodaal proces is ‘Hoe kunnen we een synodale kerk op zending zijn?’ De tien studiegroepen moeten deze centrale vraag  uitdiepen. Hierbij zijn 5 invalshoeken te onderscheiden, waar iedere studiegroep rekening mee moet houden. Deze invalshoeken moeten helpen om te komen tot goede theologisch inzichten en reflecties. De invalshoeken zullen ook tijdens de 2e zitting als een richtsnoer gelden en als zodanig worden opgenomen in het Instrumentum Laboris.

Bij de invalshoeken worden 3 niveaus onderscheiden:
I. Het missionaire synodale gezicht van de lokale Kerk;
II. Het missionaire synodale gezicht van kerkelijke groeperingen;
III. Het missionaire synodale gezicht van de universele Kerk.
Hier dwars doorheen lopen de perspectieven:
IV. De synodale methode;
V. De ‘plaats’ van de synodale Kerk op zending.

Lees hier het document (Engels).

 

Bron: Synod.va

Andere berichten