De kunst van het luisteren

10 april 2023

Synodaliteit vraagt om een specifieke manier van luisteren die gastvrij is en openstaat voor verandering. Dat is moeilijk. Dat vraagt om oefenen en trainen.  De kerk moet daarbij “autocratische neigingen” overwinnen, lezen we in het werkdocument van de continenale fase.

Luisteren boven praten

Misschien herkent u dat? Dat je meer praat dan luistert. En dat je je achteraf afvraagt wat je gesprekspartner nou eigenlijk over zichzelf heeft verteld. Ook Jos Moons, jezuïet, priester en docent aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Tilburg University, kent het.
Zijn persoonlijke ervaringen en zijn expertise heeft hij samengebracht in de online cursus ‘Vijf vaardigheden om echt te luisteren’. 

Ontmoeting door luisteren

In een videoclip zegt Jos Moons: ‘Het is een wonder als je ruimte maakt voor de ander, haar of hem laat uitspreken en je de ander daarin aanvaardt.’ Een aanrader dus voor eenieder die in parochie en spirituele gemeenschap de menselijke ontmoeting meer kans wil geven door te luisteren. Bovendien een welkome ondersteuning bij werk waar luisteren essentieel deel uitmaakt van de hulppraktijk, pastoraal of anderszins.

De lesvideo’s volg je in eigen tempo. Daarin zitten interactieve oefeningen die uit het leven gegrepen zijn. Inschrijving is gratis.

 

Deze cursus wordt aangeboden via de Belgische Kerknet-academie

Andere berichten