Visvangst in het Paaslicht

18 oktober 2024

3e Meditatie van Timothy Radcliffe OP op 1 oktober 2024 tijdens de retraite voorafgaand aan de synodevergadering in Rome.
Vertaald door Gerard Mathijsen OSB.

Lees: Johannes 21:1-14

(foto mgr. Hoogenboom)

‘Die nacht vingen ze niets.’ Elk van deze opstandingsverschijningen begint in het donker. Voor Maria Magdalena was het de duisternis van haar onwetendheid dat de Heer was opgestaan. Maar daar is Hij en op haar. Voor de discipelen in het afgesloten vertrek was het de duisternis van hun angst. Christus stond op op Paaszondag op en overwon de nacht, en toch bevinden we ons keer op keer weer in het donker. De duisternis van de oorlog, de crisis van seksueel misbruik enzovoort.

Welke nacht omhult deze discipelen die zijn gaan vissen? We zijn terug in de wereld van alledag. Petrus zegt: ‘Ik ga vissen’.  Ze zijn terug in de oude routine. Het is bijna alsof er niets is gebeurd in Jeruzalem. Hun netten zijn leeg. Ze zijn leeg. De vreemdeling vraagt ​​of ze ook maar een klein beetje te eten hebben. Ze antwoorden allemaal samen: Nee. In het Grieks Ou. Het woord is net zo leeg als zij. Ou! De vissers van mensen kunnen zelfs de kleinste vis niet vangen.

We kennen allemaal die momenten waarop we niets lijken te bereiken. Het aanvankelijke enthousiasme is verdwenen.

 

De hele meditatie is hier te lezen en terug te zien op YouTube (vanaf 54:00 min).
Lees ook de voorgaande meditaties:
1. Opstanding: zoeken in het donker
2. Het gesloten vertrek

 

Andere berichten