Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop

1 mei 2024

Carlien Geelkerken heeft in de maanden februari – april maar liefst 25 keer een gesprek geleid rondom de synodale vraag ‘hoe katholieken een meer synodale en missionaire kerk kunnen worden’. In het Nederlands Dagblad vertelt Carlien in een interview van haar ervaringen met deze gesprekken.

De opbouw van het synodale gesprek is cruciaal: door de stiltes kom je op een ander niveau van spreken terecht. Met de beginzin ‘Het raakt me dat…’ werden het écht verdiepende gesprekken. Ze zag dat mensen ineens broeders en zusters van elkaar werden in plaats van vreemden. In het interview schetst Carlien ook hoe verschillend de generaties het kerk-zijn beleven. Zo voelt de jongere generatie zich veel minder welkom in de kerk dan de oudere generatie, terwijl ze wel graag taken in de kerk zouden willen oppakken.

Ook met priesters en pastores ging Carlien in gesprek, wat vaak een meer emotionelere laag had; het gaat voor hen immers om hun werk en levenskeuze. In deze gesprekken ervaarde Carlien dat in de kerk een goed evenwicht gezocht moet worden tussen sacramentaliteit en ontmoeting.

Wat dit allemaal zegt over wat de Nederlandse katholieken willen, is te lezen in het volledige artikel!

Carlien Geelkerken is directeur van het VKMO/Katholiek Netwerk en Stichting Thomas More en is betrokken parochiaan.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad. Let op: mogelijk betaalmuur.

Foto: Roy Lazet.

 

 

Andere berichten