Samen op weg met de Geest – aflevering 1

9 juni 2024

Op weg naar de bisschoppensynode in oktober 2024 verschijnen vier korte video’s over het synodaal proces in Nederland. Dit is aflevering 1.

Lisette van Oordt was betrokken bij het maken van de samenvatting voor de katholieke lekenbewegingen voor de synode. “De kernvraag van de synode is: hoe kunnen wij een meer synodale en missionaire Kerk zijn?” vertelt zij in deze video. “De paus wil ons daarvoor met de synodale gesprekken door een soort retraite leiden, zodat wij als gelovigen ook die synodaliteit ervaren. Wat in deze synode meer en meer gestalte krijgt, is dat iedere gedoopte een verantwoordelijkheid heeft en medewerker is van de zending van de Kerk. En dat niet individueel, maar samen.”

Priester Koos Smits voerde enkele synodale gesprekken en vertelt over zijn ervaringen met het ‘gesprek in de Geest’. Dat is een methode die voor de synodale gesprekken wordt aangereikt. Lisette van Oordt zegt dat de methode wat vraagt van deelnemers: “Je mag elkaar niet in de rede vallen. Je moet ten diepste luisteren”, vertelt ze. De methode levert ook heel wat op: “Ik denk, en dat hoor ik ook veel om me heen, dat mensen geraakt zijn door deze methode, die als vruchtbaar zien en ook passend bij deze tijd. Ik denk dat het gesprek in de Geest erg bij onze tijdgeest past.”

 

Deze reeks is een initiatief van de Landelijke Werkgroep Synodaliteit en uitgevoerd door Katholiekleven.nl.

 

Andere berichten