Hedwig Mensinks hoop voor de synode

9 oktober 2023

Dat vrouwen in dit synodaal proces van paus Franciscus een stem krijgen, roert haar tot tranen toe. Het inspireerde Hedwig Mensink tot het maken van ‘synode-kunst’. Journalist Celine Timmerman interviewde haar hierover voor het ND van maandag 9 oktober.

Kruistocht in spijkerbroek

Synode-kunstwerk van Hedwig Mensink: ‘mijn kruistocht in spijkerbroek’

Hedwig Mensink (57) vertelt over haar roeping en hoe die tot uitdrukking komt in haar kunstwerken en ook in haar werk als theoloog, docent godsdienst / levensbeschouwing en als pastoraal werker. Geïnspireerd door het synodaal proces maakte Mensink in het kader van haar kunstopleiding van spijkerbroeken de Catharinakathedraal in Utrecht na. Achter het altaar plaatste ze in rode steken het vrouwenteken. “Het kunstwerk – ‘mijn persoonlijke kruistocht in spijkerbroek’ kreeg de titel Aan Jezus ligt het niet! en is volgens Mensink de kern van haar diepste verlangen.”

Vrouwen zijn als kathedralenbouwers

Over haar hoop voor de synode zegt Hedwig Mensink:  “Ik voel en zie een onderstroom waarbij er meer ruimte ontstaat voor vrouwen in de kerk. De Duitse theologe Dorothee Sölle zei ooit: als er een kathedraal wordt gebouwd, dan zien de mensen die het fundament bouwen nooit de torens. Zo voelt het voor mij ook. Wij vrouwen zetten nu de stenen in de katholieke kerk neer in het vertrouwen dat de volgende generatie verder bouwt. Let maar op: het gaat verder, wat er ook in Rome gebeurt.”

Geloofsreis van jongeren

In het ND vertelt ze niet alleen over haar eigen geloofsreis, maar ook over die van de jongeren die ze in haar werk ontmoet. “De geloofsreis van jongeren is nooit hetzelfde. Ze willen allemaal worden begeleid naar de kern van het geloof.”

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad. Betaalmuur! Maar als je een account aanmaakt kun je het gratis lezen. Een abonnement nemen voor de synode periode is natuurlijk ook mogelijk. 

 

Andere berichten