fountain pen on black lined paper

Brief aan het volk van God

26 oktober 2023

Nu de synodevergadering, die op 4 oktober in Rome begon, ten einde loopt wordt gespannen uitgekeken naar de documenten die vanuit deze vergadering naar de gelovigen gestuurd worden.

Brief aan het volk van God

Als eerste heeft de synode een ‘Brief aan het volk van God’ geschreven. Het Nederlands Dagblad doet verslag van publicatie van deze brief en verslaggever Hendro Munsterman geeft ook een Nederlandse vertaling voor degenen die het Engels niet machtig zijn. Ook in het Katholiek Nieuwsblad wordt verslag gedaan van de brief.
Zodra een officiële vertaling verschijnt, zullen we deze opnemen op de pagina Officiële documenten.
Update van dit bericht: de brief aan het volk van God is ook te beluisteren op Facebook (in het Engels); de beelden geven een impressie van de synodevergadering.

Felle toespraak paus

Kort na het verschijnen van de brief pleegde paus Franciscus nog een interventie in de vergadering met een zeer uitgesproken toespraak, die gelijk ook openbaar beschikbaar kwam. De paus waarschuwt de deelnemers voor klerikalisme en vindt dat de geestelijkheid de stem van de gewone gelovigen serieuzer moet nemen en vooral die van vrouwen, omdat primair zij het geloof doorgeven. In het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad lees je meer over deze toespraak.

Afsluiting synodevergadering
Bron: Kerknet.be

                       Bron: Kerknet.be

Over het tweede document, het slotdocument, is nog weinig bekend behalve dan dat het waarschijnlijk ca. 40 pagina’s gaat tellen. De synodevaders en synodemoeders zullen zich zaterdag nog buigen over dit document.

Op zondag 29 oktober wordt de synodevergadering afgesloten met een eucharistieviering en gaat iedereen met huiswerk terug naar huis. Het worden elf maanden van ‘zwanger zijn’, geduldig laten rijpen van alles wat er in de afgelopen 3,5 week is gezegd en gebeurd, aldus Timothy Radcliffe OP in zijn slotmeditatie.

 

 

 

 

 

 

Andere berichten