Het gesloten vertrek

17 oktober 2024

2e Meditatie van Timothy Radcliffe OP op 30 september 2024 tijdens de retraite voorafgaand aan de synodevergadering in Rome.
Vertaald door Gerard Mathijsen OSB.

Lees: Johannes 20:19-29

Vanmorgen zagen we de discipelen in het donker draven, op zoek naar de Heer. De geliefde discipel ziet en gelooft. Het is dageraad. Nu is het avond en zitten we weer in het donker, en zitten ze onbeweeglijk in het afgesloten vertrek.

De ochtend was vooral donker omdat ze de verrezen Heer nog niet hadden gevonden. De avond is donker omdat ze nog niet vervuld zijn van de Heilige Geest, de levende adem van de verrezen Heer. Jezus is uit het lege graf ontstegen. Zij liggen nog steeds in het graf van het afgesloten vertrek. Genesis zegt dat in het begin ‘de Here God de mens formeerde uit het stof van de aardbodem, en in zijn neusgaten de adem des levens blies; en de mens werd een levend wezen’ (2:7). Nu geeft Jezus hun de adem van eeuwig leven: ‘Ontvang de Heilige Geest. Wiens zonden gij zult vergeven, die zijn vergeven; wiens zonden gij zult behouden, die worden behouden.’ Zij delen in zijn verrezen leven en zijn dus klaar om uitgezonden te worden om te prediken.

Vanmorgen zagen we dat de zending van de Synodale Kerk ons oproept om te zijn zoals Maria Magdalena, de geliefde leerling, en Petrus, zij die zoeken naar de verrezen Heer. Zo moeten we ook dicht bij de zoekers van onze tijd staan. Maar we zullen alleen predikers van de verrijzenis worden als we in God leven.

 

De hele meditatie is hier te lezen en terug te zien op YouTube.

 

 

Andere berichten